Co kochają zmarzlaki zimą

Trochę mało ciekawy wpis, bardziej praktyczny.

dry leaf on textured paper

Nie cierpię zimna i całą duszą jestem za ciepełkiem. Żyjąc w klimacie polski czy tego chcę czy nie, skazana jestem na tzw. Jesień i Zimę.

Mróz, złudne słońce, częste zmiany temperatur, wiatr, klimatyzacje i inne. Tak, to wszystko wystawia nasz organizm na próbę odporności. Jeżeli do tego ktoś jak ja, ma odporność znikomą. To zapewne też z przymrużeniem oka patrzy na pogodę za oknem.
Październik jeszcze dobrze się nie rozkręcił, a już zawitały mrozy, śniegi i inne zmory. Natomiast ja już zaliczyłam pierwsze gorączkowe dni z atakiem bólu wszystkiego.
Jakże smutne, ale prawdziwe powiedzenie:
„Nie leczone 7 dni, a leczone tydzień.”
Gdy słupki temperatury są niskie, chętniej przytulam swetry, kocyki i ciepłe trunki. Zaprzyjaźniam się na nowo z cytryną, miodem i innymi malinkami.
Tu też chciałabym przedstawić bliżej to co mi robi dobrze i sprawia, że jakoś dotrwam tych wiosennych dni… bez poważniejszych chorób i częstych wizyt u lekarzy. (nigdy się nie szczepię na zimę)
honey-948452_640Miód. Słodki ulepiec, mieniący się złocistą radosną barwą.
Naturalny, żaden sztuczny!
Miód wytwarzają pszczoły, żadne osy ani inne owady. W sklepie jest pełno tanich miodów sztucznych. Niestety człowiek nie jest wstanie w 100% odtworzyć tego co robi natura. Dlatego zamiast tracić czas, energię i pieniądze lepiej wybierać sprawdzone naturalne produkty. Najlepiej wspierać regionalne pasieki i zaopatrywać się bezpośrednio u pszczelarzy. Jeżeli takowych brak, to pozostaje nam sklep i oznaczenia na słoiku.
Powinna być informacja że jest to naturalny miód, do tego pochodzenia z Polski. Najczęściej jest to literka A. Miody pochodzenia z państw członkowskich UE i spoza UE najczęściej oznaczają Chiny itp.
Miody dzielą się na różne rodzaje w zależności z jakich roślin pochodzą itd.
Miód może być płynny jak i skrystalizowany (bryła, biały etc) nie oznacza to że nie nadaje się do spożycia. Jest to naturalne zachowanie miodu.
Miód działa bakteriobójczo, przeciwzapalnie, oczyszczająco, poprawia krążenie i odporność organizmu. Miód naturalny szybko wchodzi w reakcję z naszym organizmem. Jego specyficzne działanie jest polecane osobom pracującym fizycznie jak i umysłowo.
Jak traktować/przyjmować miód?
Miód traci swoje właściwości w zbyt wysokiej temperaturze. Maksymalna temperatura to 60 stopni. A im niższa tym lepiej. Miód rozpuści się nawet w letniej wodzie, wystarczy zostawić go na dłużej.
Sam miód, nierozcieńczony może działać drażniąco na nasze gardło, szczególnie jeżeli jest w stanie zapalnym, dlatego najlepiej przyjmować miód rozpuszczony w wodzie, choćby pół szklanki.
Osobiście jesienią każdego dnia wypijam szklankę wody z miodem i cytryną.
lemon-593_1280Cytryna. Podstawowym składnikiem cytryny to witamina C. I nie należy do owoców, które mają jej najwięcej. Jednak jest ona dobrze przyswajalna, działa delikatnie rozgrzewająco, oczyszczająco i bakteriobójczo. Zapach cytryny działa kojąco na ból głowy. Ze względu na zawartość kwasu – powinniśmy ją spożywać rozcieńczoną.
Cytrynę można hodować w domu – jako roślinę pokojową 😉
raspberry-325648_640Malina. Herbatka malinowa. Obok deserów kojarzy się z naparem na przeziębienie. O ile owoce dają kolor i słodki smak o tyle całe zdrowotne działanie mają liście malin. To z nich powstają rozgrzewające napary. Mają więcej witamin niż owoce w tym witaminy C. Działa również przeciwzapalnie, bakteriobójczo i rozgrzewająco. Malina rośnie w lasach i w naszych ogrodach. Liście podobne do jeżyn – odróżnić je można białą barwą pod spodem.
blackberries-846895_640Jeżyny mają ogromną ilość witaminy C, dużo żelaza oraz antyoksydantów. Jej spożywanie zwiększa naturalną odporność organizmu. Zwalcza infekcje i gorączkę.
linden-tree-817061_640
Lipa. Działa kojąco, rozgrzewająco, polecany przy kaszlu, gorączce. Działanie te mają kwiaty lipy. Cenne witaminy i substancje znajdują się również w liściach, korze i sokach lipy.
W tym miejscu, zachęcam do zakupu ziół ze sprawdzonych źródeł. Jeżeli jednak zechcemy sami zbierać i suszyć  – róbmy to w miejscach oddalonych od spalin czy oprysków.
garlic-618400_640Czosnek. Urokliwy, śmierdzący naturalny antybiotyk. Bakteriobójczy, zwalczający infekcje szczególnie dróg oddechowych – zawdzięcza to swojemu ostremu zapachowi. Ma także wiele innych pozytywnych wpływów na nasz organizm. Dlatego warto go włączyć do codziennej diety.
coffee by chodziez copyCo jeszcze? Picie większej ilości płynów i to ciepłych. Płyny są nam potrzebne również zimą, żeby łatwiej usuwać toksyny z organizmu. Ciepłe zabija drobne ustroje, szczególnie te koczujące w gardle.
Kończyny. Większość ciepła ucieka przez stopy, dłonie i głowę. Są to nasze naturalne ośrodki wyrównujące temperaturę ciała. Latem oddaje ciepło, a zimą zabiera – kosztem ciepła kończyn organizm utrzymuje ciepło ciała. Dlatego tak istotne są ciepłe skarpety, rękawiczki i czapka.
Inne sposoby na ciepło? Poza wyjazdem na ciepłe wysypy?
Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s