Jedz, spokojnie jedz!

0008484349I-849x565

Często ignorujemy to w jaki sposób jemy. W jakim tempie, jak często czy w jakich warunkach. Spotykam wciąż wiele osób, które w obawie przed stratą pracy rezygnują z przerwy na posiłek i jedzą w pośpiechu, ukradkiem lub przy klientach.

Każdy kto poszukiwał w ostatnich latach pracy w Polsce wie, że znalezienie dobrze płatnej oraz legalnej pracy jest trudne i wymaga od nas większego zaangażowania. Dlatego jak już ktoś znajdzie w miarę normalną pracę, stawia siebie i swoje potrzeby na dalszy plan i akceptuje kaprysy i wymogi pracodawcy. Zgodnie z Prawem Pracy każdemu przysługuje przerwa w pracy. Gdyby na świecie żyli normalni, myślący i uczciwi ludzie, taki zapis nie musiał by w ogóle istnieć w kodeksie. Przecież każdy żyjący organizm potrzebuje pokarmu. W większych, szanujących się firmach, najczęściej zagranicznych – posiłki spożywane są razem z szefostwem. Tworzone są bary, restauracje lub inne miejsca wypoczynku dla pracowników.

Czemu to jest takie istotne – bo ma dwie strony medalu:

 Pierwsza to styl jedzenia jest też elementem naszej diety.

Proces trawienia rozpoczyna się już w jamie ustnej podczas gryzienia. Odciąża to procesy zachodzące w dalszym etapie.

Posiłki – energia dla naszego organizmu powinna być dostarczana regularnie, a nie spontanicznie. Pozwala to na utrzymanie równowagi naszego funkcjonowania przez cały dzień.

Stres, pośpiech, presja – są to elementy podczas których nasz organizm produkuje substancje nie korzystne dla przyjmowania posiłku. Efekt końcowy to złe samopoczucie, szybsze zmęczenie czy problemy z koncentracją.

Warunki – im przyjemniejsze otoczenie i milsza atmosfera tym łatwiej jest nam się odstresować, rozluźnić i zregenerować energię.

Drugie: wizerunek firmy elementem reklamy, tego jak ją odbiera klient czy potencjalni klienci. Wiadomo, że pracownik też może być potencjalnym klientem, a na pewno może przyciągać ich do naszej firmy. Żeby tak się stało, powinien przede wszystkim mieć dobre relacje z miejscem pracy.

Kolejne – jeżeli klient lub osoba z zewnątrz zauważy że pracownik chodzi sfrustrowany, głodny lub je w taki sposób, który jest zauważalny. Wtedy każdy może pomyśleć, że pracodawca nie dba o pracowników – czyli może być niewypłacalny lub traktować innych tak samo. Ogólnie cały obraz działa niekorzystnie na reputację firmy.

Tego typu przykładów jest więcej, ale te powinny wystarczyć na zobrazowanie problemu jaki zaistniał w naszym społeczeństwie.

Każdy szanujący się człowiek powinien domagać się praw dla siebie i dbać o swoich podwładnych. Takie zachowania zawsze do nas wracają. Natomiast inni widząc osobę szanującą siebie będą podchodziły do nas z większym respektem.

Dbajmy o siebie i swoje zdrowie 😉

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s