Oregano – Lebiodka – Dziki Majeranek

oreganoOregano, czyli Lebiodka pospolita zwana jeszcze dzikim majerankiem. W Polsce pospolita bylina. Stosowana leczniczo i jako przyprawa. Można ją znaleźć w widnych lasach liściastych, na wzgórzach lub nadrzeczach.

Potrawy używana przede wszystkim do pizzy, sosów, mięsa i sałatek. Przyjemny lekko gorzki smak. Oregano suszone ma lepszy smak niż te w postaci świeżej.

Niewykorzystany oregano lepiej zawczasu zbierać i suszyć, ma lepszą jakość aromatyczną. W szczelnym opakowaniu, chroniąc przed światłem i wilgocią.

Uprawa nie ma wielkich wymagań, będzie rosnąć i glebie średnio kwasowej do silnie zasadowej. Lubi słoneczne miejsca, suche i ciepłe.

Historia stosowana dawniej do farbowania tkanin na czarno. Kwiaty natomiast do farbowania wełny na pomarańczowo. W średniowieczu ziele zabezpieczało przed czarami. Używano zamiast herbaty i tytoniu. Jedno z najstarszych ziół stosowana lecznictwie.

butterfly-363280_640Olejek eteryczny zawiera głównie karwakrol, seskwiterpeny, tymol, fenolokwasy, flawonoidy, fitosterole i gorycze. Stosowana głównie do ustnie lub jako okłady, działanie:

  • odtruwające

  • przeciwzapalne

  • łagodzi rany i podrażnienia

  • stosowana na ból gardła

  • wykrztuśny i napotny

  • środek antyseptyczny

  • pobudza apetyt i trawienie

  • dolegliwości przewodu pokarmowego

  • nieżyty dróg oddechowych

  • zawiera dużą ilość przeciwutleniaczy

Nazwa łacińska:Origanum vulgare

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s