Tymianek

thyme-167468_640 Tymianek zwany również Macierzanka piaskowa pochodzi również z obszaru śródziemnomorskiego. Jest niską rośliną – krzewinką o małych listkach, jego kwiaty są miododajne. Stosowany w lecznictwie, branży spożywczej i kosmetycznej.

Potrawy Ma przyjemny zapach i smak, lekko pikantny stosowana głównie do mięs, zup, zapiekanek i gulaszy. W wielu kuchniach ląduje również w sałatkach.

Niewykorzystany suszymy i przechowujemy w szczelny opakowaniu, chroniąc przed słońcem, ciepłem oraz wilgocią. Tymianek świeży wytrzymuje długo w lodówce.

tymianekUprawa ze względu na swoje niewielkie wymiary, najlepsze są doniczki płytkie ale szerokie. Tymianek nie lubi nadmiaru wody – liście zaczynają ciemnieć. Ziemię uniwersalną z drenażem lub o lekko kwaśnym odczynie. Stanowisko słoneczne i ciepłe.

Zioło używane przeciw glistom i nicieniom.

Historia

W Egipcie stosowana do wytwarzania kadzideł i mumifikacji zwłok. Samarytanie używali jako bakteriobójczy środek. Uważana za roślinę dodającą odwagę chroniącą przed złymi duchami oraz odpędzającą koszmary. W Europie używany do zwalczania plag, leczący objawy padaczki i melancholii. Stosowany jako środek antyseptyczny, przeciwbólowy i na infekcje.

Olejek eteryczny zawiera składniki cymen, karwakrol, linalol, terpineol, saponiny, flawonoidy, tymol i garbniki. Stosowana w aromaterapii głównie inhalacji i do pielęgnacji włosów oraz skóry przeciw wypryskom. Działania:

  • bakteriobójcze i grzybobójcze

  • wykrztuśne

  • poprawia apetyt oraz trawienie

  • zawiera dużo przeciwutleniaczy

  • rozgrzewa

  • pobudza wydzielanie śluzu w płucach

  • ułatwia trawienie potraw o wysokiej zawartości tłuszczy

  • stosowany przy zapaleniu krtani, bólu gardła itp.

  • wchodzi w skład płynów przeciwpróchniczych

  • stosowany jako okłady na rany, ukąszenia i użądlenia

  • na bóle reumatyczne, nerwobóle i stłuczenia

Nazwa łacińska: Thymus vulgaris

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s