Mięta

mint-138873_640Mięta, najczęściej pieprzowa. Uprawiana głównie dla olejku miętowego, stosowana w przemyśle farmaceutycznym, spożywczym i kosmetycznym

Potrawy używana do mięs, sałatek, do napoi, drinków, zamiast herbaty. Mięta najwięcej aromatów uwalnia w zimnej wodzie.

Niewykorzystany suszymy lub zamrażamy.

Uprawa unikać wsadzania do gleby, gdyż mięta jest rośliną ekspansywną. Dlatego lepiej ograniczyć jej pole rozrostu w doniczce. Może przetrwać polskie zimy, bezpieczniej jednak je chować przed mrozami. Lubi słońce i ciepło. Gleba próchnicza, lekko wilgotna i lekko zasadowa. Bogatą w wapń i wodę.

mietaOlejek eteryczny główne składniki: mentol, menton, piperition, pinen i in., flawonoidy, garbniki, kwasy organiczne. Stosowane w aromaterapii do masażu, jako odświeżacz powietrza oraz do inhalacji. Działanie:

  • pobudzające

  • bakteriobójcze

  • reguluje trawienie

  • na bóle brzucha

  • rozkurczowo

  • na kolkę jelitową

  • na bóle głowy

  • ułatwia koncentrację

  • przeciwzapalnie

  • przeziębienia i grypy

  • do płukania jamy ustnej i gardła

  • na drogi oddechowe

Nazwa łacińska:Mentha

Advertisements

Jedna uwaga do wpisu “Mięta

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s