Ptasie mleczko domowym sposobem

ptasie mleczko 51 litr pełnego mleka

1 laska wanilii

6 żółtek

100g cukru pudru

1 łyżka budyniu waniliowego w proszku

1 łyżka kakao

Wiórki czekoladowe do dekoracji

  1. Laskę wanilii rozciąć wzdłuż ostrym nożem wraz z mlekiem wrzeć na małym ogniu przez 15 minut. Później wyłowić/odcedzić wanilię.
  2. Żółtka z cukrem utrzeć na pianę.
  3. Masę z żółtek łączymy powoli z mlekiem – rozprowadzamy 1 łyżką zimnego mleka. Mieszając mikserem.
  4. Wsypujemy łyżkę budyniu dalej mieszając.
  5. Umieszczamy na bardzo mały ogień lub nad parą cały czas miksując aż zgęstnieje.
  6. Jeżeli chcemy ptasie mleczko czekoladowe, dodajemy kakao.
  7. Zdejmujemy z ognia mieszając, szybko studzimy najlepiej w misce z zimną wodą.
  8. Rozłożyć do misek.
  • Jeżeli chcemy bardziej gęste ptasie mleczko można dodać żelatyny rozpuszczonej w wodzie do mleka po wyjęciu wanilii.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s