Zaparzanie Kawy

Miłośników kaw nie brakuje? Zaparzenie raz kawy dla wszystkich lub na cały dzień, ułatwia nam życie 🙂

Ponieważ zadanie bardzo skomplikowane i wymaga odpowiedniej ręki :), specjalnie zademonstruję jak to wyglądać powinno przy użyciu standardowego dzbanka do zaparzania.

5

Dzbanki powszechne, można dostać w każdym gospodarczym, ewentualnie na allegro 🙂

O różnych pojemnościach, mój ma 800 ml

4Wsypuję sypaną świeżo zmieloną kawę – 5 bardzo czubatych łyżeczek

3

Zalewam przefiltrowaną i przegotowaną wodą. Woda nie może być wrząca. Najlepiej odczekać trochę po zagotowaniu, aż temperatura wody zmniejszy się.

1

Mieszam łyżeczką i zakrywam pokrywką nie dociskając jeszcze sitka – odczekać z 3 minuty żeby kawa się zaparzyła.

6

Następnie dociskamy sitko – powoli, żeby nie wytworzyć ciśnienia.

Taka ilość kawy wystarcza na mniej więcej 5 – 6 kaw.

Moc kawy reguluję przez ilość wlanej zaparzonej już kawy – dolewam wodę i mleko żeby ją rozcieńczyć.

Oczywiście można wsypać więcej łyżeczek kawy przy zaparzaniu.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s