Szybki Makaron Tagliatelle – w stylu Tagliatelle Molto Bene

Smaki uciekają do potraw restauracyjnych. Dzielę się przepisem na makaron z moimi ulubionymi składnikami.

Dobry Makaron Tagliatelle (znane również jako Tagliatelle Molto Bene) w mojej wersji 🙂

Składniki, bez których tego nie wykonamy:

(ilość i proporcję można zmieniać wg uznania, jeżeli wolisz np. więcej rukoli)

moja ilość jest podana na 4 spore porcje

400 g Makaronu Tagliatelle

1-2 piersi z kurczaka

2 słoiczki suszonych pomidorów

1 mały słoik czarnych oliwek

1 opakowanie rukoli

500 ml mleka

4 płaskie łyżki mąki kukurydzianej

Przyprawy do smaku wg uznania:

sól

pieprz

cytryna

czosnek

gałka muszkatołowa

oliwa z oliwy

Makaron gotujemy w oddzielnym garnku wg przepisu na opakowaniu.

11

! Jeżeli chcesz przetestować ciekawostkę: wrzuć sam makaron bez soli ani oliwy do jeszcze zimnej wody i odmierz czas od zagotowania. Pamiętaj, żeby mieszać makaron od czasu do czasu. !

Do potrawy dodamy sos beszamelowy. Możesz go przygotować wg własnego przepisu. Ja podaję prosty i szybki przepis na ten sos:

3

do garnka wlewamy 500 ml mleka, które może być już wymieszane z 4 płaskimi łyżkami mąki kukurydzianej. Na małym gazie doprowadzamy do zgęstnienia/wrzenia. Im większą będzie miało temperaturę tym częściej należy mieszać, najlepiej trzepaczką. Na koniec do smaku doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej.

Pierś z kurczaka kroję w kostkę i odstawiam wymieszaną z oliwą z oliwek i sokiem z cytryny na przynajmniej godzinkę.

12

Suszone pomidory, oliwki – kroimy drobniej.

13

Do smaku dodaję drobno pokrojoną ostrą papryczkę.

Podgrzewamy patelnię – na oliwie z oliwek podsmażamy pierś z kurczaka. Teoretycznie pod przykryciem i mieszając wystarczą 3 minuty, warto to jednak kontrolować.

10

Gdy białko się zetnie, dodajemy suszone pomidory i oliwki wraz z ostrą papryczką mieszamy i smażymy 0,5 minuty.

4

Następnie do smaku dodaję kilka ząbków  wyciśniętego czosnku, który uwielbiam, po wymieszaniu wrzucam wszystko do większego garnka z makaronem, do tego sos beszamelowy i na koniec rukolę. Na malutkim gazie mieszając przez minutę.

5

Gotowe do nakładania. Dekoracja – połówki koktajlowych pomidorków i listki świeżej rukoli.

1

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s