Parzenie kawy – kawiarka

kawiarenka copyIlu miłośników kaw, tyle sposobów zaparzania tego specjału. Oczywiście każdy sposób zaskarbił sobie przynajmniej jednego krytyka. Nie na tym jednak będę się skupiać.

Moim ulubionym sposobem parzenia kawy to Kawiarka. Uwielbiam zapach, który roznosi się po domu podczas jej przygotowywania. Opis napisałam z myślą o tych, którzy chcieliby w prosty sposób poznać metodę jej przyrządzenia.

Kawiarka składa się z 3 podstawowych części:

  • dolna część to podstawa – do której wlewamy wodę;
  • środkowa jest sitkiem w kształcie lejka – do którego wsypujemy kawę;
  • górna to zbiornik z uchwytem – tu przedostaje się gotowa kawa.

Na początek przypomnę podstawowe czynniki, które przy każdej metodzie parzenia mają wielki wpływ na smak kawy:

  • kawa – najlepsza zawsze ta w ziarnach, mielona przed parzeniem.
  • woda – przefiltrowana, woda to główny składnik kawy i innych napoi przyrządzanych w kuchni, warto o nią zadbać.
  1. Do podstawy wlewamy wodę – punktem odniesienia jest metalowy otwór (nie zakrywamy jego). Wlewana woda może być zimna lub ciepła – byle nie wrzątek, bo nie dokręcimy gorącego dołu.

    Wlewamy wodę do otworu
    Maksymalny poziom wody jaki można wlać
  2. Nakładamy środkową część (sitko) i odmierzamy kawę. Gdy przygotowuję dwie kawy wsypuję od 2 do 3 łyżeczek sypanej kawy. Zwracamy uwagę, żeby nie było zbitej kawy pod sam rant.
    Nakładamy sitko
    Nakładamy sitko

    Wsypujemy kawę
    Wsypujemy kawę. Nie ugniatamy jej.
  3. Na koniec zakręcamy dość mocno całość trzecią częścią. Na tyle byśmy byli wstanie to później odkręcić, a kawa nie wydostawała się bokiem. Jeżeli mimo to kawa przecieka bokiem, tzn. że zużyła się uszczelka. Często w zestawie otrzymujemy dodatkowy zestaw uszczelek.
  4. Nastawiamy na palnik. Na początek może być ustawiona maksymalna temperatura do momentu zagotowania wody. Jak usłyszymy, że woda zaczyna bulgotać to zmniejszamy temperaturę – na elektrycznej jest to połowa, przy gazowej na mały gaz.

    Nastawiamy Kawiarkę
    Nastawiamy Kawiarkę
  5. Prawidłowo zaparzona kawa powinna znajdować się w górnej części, natomiast w dolnej części nie powinno już być wody.
  6. Tak otrzymujemy dwie mocne kawy lub po rozcieńczeniu wodą i mlekiem – dwie tzw. americany.
Advertisements

Jedna uwaga do wpisu “Parzenie kawy – kawiarka

  1. Pingback: Pyszna Kawa Latte – bez ekspresu | iwilwarin

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s